Peili

Vedetään maahan pitkä viiva noin 20 askeleen päähän seinästä. Valitaan yksi pelaajista "peiliksi". Peili asettuu seinän viereen ja loput pelaajat viivan taakse.

Peili kääntyy selkä selin muihin pelaajiin. Silloin kun peili on kääntyneenä seinään päin, eikä näe muita pelaajia, saavat he liikkua kohti seinää. Aina kun peili kääntyy pelaajia kohti, pitää pysähtyä mahdollisimman nopeasti. Jos peili näkee jonkun liikkuvan, huutaa hän tämän pelaajan nimen.(Tai osoittaa pelaajaa)

Nähdyksi tulleen pitää palata takaisin lähtöviivalla ja aloittaa alusta. Pelin voittaa se, joka pääsee peilin huomaamatta ensimmäisenä koskemaan seinää. Voittaja saa toimia seuraavan kierroksen peilinä.

Muunnelma narupeili

Narupeilissä on muutoin samat säännöt, mutta peilin ja pelaajien välille pingotetaan esim. tuolin jaloista lanka johon ei saa koskea. Ja jos naruun koskee, joutuu takaisin lähtö ruutuun.

 

Värit

Valitaan yksi leikkijä johtajaksi. Muut leikkijät menevät sovitun matkan päähän johtajasta. Johtaja sanoo jonkun värin ja askelmäärän. Kaikki joilla on vaatteissaan mainittua väriä, saavat lähestyä johtajaa sanotun askelmäärän verran.

Johtaja voi myös keksiä hauskoja askel-tapoja

Askeleet voivat olla esimerkiksi

- Hiiren askeleet (avain miniaskeleita, jalka juuri ja juuri liikahtaa)

- Lilliputit (pieniä askeleita, kantapään pitää koskettaa toisen jalan varpaita)

- Tavalliset (normaali askelpituus)

- Jättiläiset (niin isoja askeleita kuin pystyy ottamaan) jne. mielikuvitus rajana.

Katsotaan kuka ensimmäisenä pääsee johtajan luokse. Sitten vaihdetaan johtajaa.

 

Musikaaliset tuolit

Lattialle laitetaan piiriksi kestäviä tuoleja tai pieniä mattoja/tyynyjä. Niitä tulee olla yksi

vähemmän kuin leikkijöitä. Leikkijöitä kehotetaan liikkumaan tilassa niin kauan kuin kuuluu

musiikkia. Kun musiikki loppuu he istahtavat tuoleille tai tyynylle tai seisahtuvat matoille. Se leikkijä, joka jää ilman paikkaa, tippuu pelistä. Näin jatketaan, kunnes on jäljellä enää yksi tuoli, tyyny tai matto. Voittaja on se, joka ensimmäisenä istahtaa/seisoo tuolilla, tyynyllä tai matolla.

 

Hedelmäsalaatti

Leikkijöistä muodostetaan piiri. Yksi leikkijöistä asettuu piirin sisälle, (muut piirtävät itselleen oman paikan (ympyrän) voivat istua vaikka penkeillä). Leikkijät nimetään hedelmiksi siten, että joka kolmas (tai neljäs, jos leikkijöitä on useita) on aina samaa hedelmää. Piirissä seisoo siis esim. ananas-banaani-persikka-ananas-banaani-persikka...

Kun keskellä olija sanoo hedelmän nimen esim. "persikka", täytyy kaikkien persikoiden vaihtaa mahdollisimman nopeasti paikkaa keskenään. Keskellä olija yrittää varastaa hedelmän paikan ehtimällä siihen ennen uutta hedelmää. Mikäli tämä onnistuu, muuttuu hän hedelmäksi ja hedelmästä tulee keskellä olija. Jos keskellä olija huutaa "hedelmäsalaatti", tulee kaikkien hedelmien vaihtaa paikkaa.

 

Poronerotus

Ryhmä jaetaan kahteen joukkueeseen, ja sali/pelialue keskeltä kahtia. Molemmilla puolilla on 1-2 poromiestä, jotka yrittävät merkata poroja osumalla heihin pallolla. Osuman saaneet vaihtavat puolta. Kun ohjaaja viheltää pelin päättyneeksi, voittaja on se, jolla on erottelun jälkeen eniten poroja.

 

Maa, meri, ilma / maa, meri, laiva

Peliin tarvitaan maassa olevat 3 viivaa. Näinä voi käyttää esimerkiksi salin viivoja, maalarinteipillä tai piirtämällä tehtyjä viivoja. Viivat ovat vasemmalta lukien maa, meri ja ilma (tai maa, meri ja laiva). Pelaajat asettuvat meri-viivalle ja jäävät odottamaan huutoa. Huutaja voi olla yksi lapsista tai ohjaaja. Huutaja huutaa jonkin viivoista ja kaikki juoksevat kyseiselle viivalle. Jos juoksija juoksee väärälle viivalle, tippuu hän pelistä. Se, joka on oikealla viivalla viimeisenä, tippuu myös. Jos huutaja huutaa sen viivan, jolla pelaajat jo seisovat ja joku ottaa askeleen johonkin suuntaan, tippuu hän myös pelistä. Voittaja on se, joka on pelissä viimeisenä mukana.

 

Jäätyneet hernepussit 
Leikkijät liikkuvat ympäriinsä ja yrittävät pitää hernepussia päänsä päällä. Leikinohjaaja kehottaa leikkijöitä välillä kulkemaan varpaillaan, hyppimään yhdellä jalalla, kulkemaan takaperin, kulkemaan hitaammin tai nopeammin jne. Jos leikkijältä putoaa hernepussi, hän jäätyy paikoilleen. Toisen leikkijän pitää poimia pussi ja asettaa se jäätyneen toverinsa päälaelle sulattaakseen hänet. Tätä tehdessään hän ei saa pudottaa omaa hernepussiaan. Leikin tarkoituksena on tovereiden auttaminen, jotta he eivät joutuisi olemaan jäätyneinä. 

 

Seuraa johtajaa

Yksi leikkijöistä valitaan johtajaksi ja kaikkien on seurattava häntä sekä matkittava kaikkea, mitä hän tekee. Jokainen leikkijä pääsee vuorollaan johtajaksi. Johtaja voi esimerkiksi taputtaa käsiään, nostaa kädet päänsä päälle, kiertää esteitä, hyppiä jne.

 

Leijonanukkuu leikki

Sama kuin karhu nukkuu mutta sanoilla. Leijona nukkuu X2 Omasa luolasansa ei ole vaaraa kellään näin sitä leikitellään. Leijona nukkuu X2 Omasa luolasansa eipäs nukukkaan. Eli leikki on hyvin yksin kertainen niille jotka ei tiedä miten leikitään: Yksi on leijona joka nukkuu, muut kiertää kehää laulelen tätä laulua. Ja kun sanotaan eipäs nukukaan leijona nousee ja yrittää saada jonkun kiinni. Kiinni jääneestä tulee uusi leijona ja leikki jatkuu.

 

Lammaspaimen
Valitkaa yksi tai kaksi hippaa eli lammaspaimenta. Muut leikkijät juoksevat lammaspaimenta karkuun. Paimen yrittää saada juoksijoita kiinni ja muuttaa heidät lampaiksi. Kun paimen koskettaa juoksijaa muuttuu hän lampaaksi, asettuu konttaus asentoon ja rupeaa määkimään.. Muut juoksijat voivat pelastaa lampaan ryömimällä lampaan alta. Hippa vaihtuu kun sovitaan.

 

Kalat verkossa

Osa leikkijöistä tekee kalaverkon asettumalla piiriin käsi kädessä. loput lapset ovat piirin keskellä kaloina. Kalat yrittävät uida pois verkosta ja piirissä olevat estävät kaloja nostamalla ja laskemalla käsiä. Kun kaikki kalat ovat päässeet pois, vuoroja vaihdetaan.